Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Stop.hu rövidhírek

Propeller.hu rövidhírek

Közösség

Iratkozz fel youtube-csatornánkra!

Utolsó kommentek

  • fog- és Bulawayo magiszter: @bal lator: miért bonyolítod? Elég lett volna annyit írnod: "gyurcsányista tirpák vagyok". (2014.08.15. 09:14) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • al Dajjal: Egy kis támpont: index.hu/belfold/2014/04/18/hajajajajaj/ Bemásolom a lényeget: "... Ott van az... (2014.08.10. 21:30) Szolgálati közlemény
  • bal lator: @fog- és Bulawayo magiszter: Mi lenne, ha kezeltetnéd a beteg elmédet? Nehogy a villamos alá lökj ... (2014.08.05. 11:58) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • kissiú: @fog- és Bulawayo magiszter: Megtisztelő a megszólításod. 1. De még mindíg nem mondtad el, ki az... (2014.08.05. 11:54) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • fog- és Bulawayo magiszter: @kissiú: megszólítatlanul is arra kérlek, ne légy demagóg, és üggyel-bajjal kászálódj le a hordóró... (2014.08.05. 11:26) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • Utolsó 20
jan
01.
sarok

Egy üt: működik? 2010 - ahogy mi láttuk

2011. január 01., szombat 19:11 | kohalmiadam | Címkék: gazdaság fidesz kormány parlament önkormányzat orbán viktor lázár jános kósa lajos esztergom kövér lászló sajtószabadság médiatörvény magánnyugdíj szalai annamária

Előre leszögezem, teljesen józan voltam, mikor elvállaltam, hogy összefoglalom a miniszterelnök által fülkeforradalomnak nevezett Nemzeti Öngyilkosság következményeit, amit aztán nemzeti együttműködés követett, amit egyébként a történelemkönyvek a diktatúra visszatéréseként fognak emlegetni. Mondom, józan voltam, és most, hogy összegyűjtöttem az anyagot ehhez a poszthoz, határozottan érzem: innom kell.

Üres ígéretek?

A választási ígéretekre még mindenki emlékszik: volt itt egyszeri, nagyarányú adócsökkentés egy héten belül; kisebb kormány, kisebb állam, kisebb parlament; a közbiztonság látványos javítása két hét alatt; béremelés a közalkalmazottaknak, a köztisztviselőknek. Az eredmények is ismertek mindenki számára. Adócsökkentés nem lesz, csak egykulcsos adó, ami valójában a tehetősebbeknek kedvez; a közbiztonság egy cseppet sem javult, pláne nem két héten belül; a közt szolgálókat pedig indoklás nélkül ki lehet rúgni – ez lett a bérük... A kisebb kormány ígérete pedig rekordot hozott: a rendszerváltás óta soha nem volt még 42 államtitkár az apparátusban. Ez nem mellesleg havi 50 millióba kerül a költségvetésből, amihez hozzájön még az 54 helyettes államtitkár fizetése. A szép, azonban most már láthatóan nem teljesülő ígéretek még azt is feledtették a választáson részt vevők 56 százalékával, hogy listát vezetnek a pártállásukról: ebből következett a kétharmados kormányzás lehetősége.

Dől a pénz

Ha Szalai Annamária nem haragszik meg érte, úgy fogalmaznék: a kormányzás kissé döcögősen indult. Jött egy ritka hatalmas árvíz, ami természetesen nem a kormány hibája. Az viszont már igen, hogy a károsultaknak ígért segítség enyhén szólva is akadozott. Kósa Lajos és Szijjártó Péter zseniális kommunikációval bedöntötte a forintot, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette a devizahitelesek helyzetét. A közhangulatot az sem javította, hogy minden közintézményben kötelező lett kifüggeszteni az úgynevezett Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, amely Orbán-bulla néven vonult be a köznyelvbe.

Harc a leveskockatolvajok ellen

Röviddel ezután megkezdődött a közbiztonság javítása: elsőként elvettek egy rakat pénzt a rendvédelmi szervektől, viszont Orbán Viktor létrehozott egy saját testőrséget, természetesen nem ingyen. Ez egyébként a kormány által oly nagy hangon támogatott sportra is negatív hatással volt (igaz, nem a focira – a szerk.). A máshol már csődöt mondott „Három Csapás”-törvény jelentős tiltakozást váltott ki, de a közbiztonság érezhetően "javult": tinilányokat vetettek börtönbe, és nagy erőkkel üldözte a rendőrség a leveskockatolvajokat is. Közben Brüsszelben a miniszterelnököt lebeszélték a hiánycél elengedéséről, ami egyértelműen jelezte: az Unió nem szimpatizál a magyarországi folyamatokkal.

Álmok helyett ámok

A nagy álmok kergetése (emlékszünk még: "merjünk nagyot álmodni!"?) aztán ámokfutásba váltott: orrba-szájba módosították az alkotmányt; megváltoztatták az alkotmánybírák megválasztásának módját, aztán megnyírbálták az Alkotmánybíróság jogköreit is; kitalálták, hogy megadóztatják a gyermektelen házaspárokat; csökkentették, majd visszaállították a parlamenti pártok finanszírozására szánt összeget; bevezették a bankadót; a helyhatósági választások előtt átalakították az önkormányzatok működését – természetesen a saját szájízük szerint. Közben Hende Csaba lefejezte a honvédség teljes vezérkarát, Domokos Lászlót pedig (ha már képviselőként úgyis költségtérítésekkel trükközött) 12 évre megtették az Állami Számvevőszék elnökének. Tehát minden rendben folyt, Orbán Viktor el is utazhatott a családdal nyaralni Bulgáriába – legalábbis erre hivatkozott, mikor lemondta találkozóját Angela Merkellel. Azt viszont nem tudjuk, hol járt valójában, mert felesége cáfolta a közös utazás tényét.

Július: uborkaszezon pedig nincs

A Progresszív Intézet megállapította, hogy a Fidesz-vezette önkormányzatok eladósodása elképesztő mértéket öltött. Ekkortájt történt, hogy Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere - a kormányzó párt frakcióvezetője – listát hozatott nyilvánosságra azokról a szegényekről, akik a csongrádi városban nem fogadták el az olyan juttatásokat, mint például az ingyen ebéd. Lázár maga is elismerte, hogy törvényt szegett (Esztergomban pedig mára már a közvilágítást is korlátozta a szolgáltató). Nyáron még csak ilyen „apróságok” jelezték a helyhatósági választások közeledtét, a kormánypárti politikusoknak nem is a politika volt a fontos. Orbán Viktor az EU-val és az IMF-fel való tárgyalások helyett inkább focimeccsre ment, Hoffmann Rózsa, humorérzékét bizonyítva helyreigazítást kért a Hírcsárdától. KötélKövér László pedig végre magas közjogi méltóságot kapott, mint az Országgyűlés elnöke.

 

Íme, a zember

 

Sólyom Lászlót Schmitt Pál váltotta a köztársasági elnöki székben. Az első törvény, amit aláírt, az ő juttatásainak emeléséről szól. Ezek után nem meglepő, hogy a zemberek embere rokonságát különféle pozíciókba juttatta. Nem kívánjuk jelzőkkel illetni azt sem, hogy köztársasági elnökként saját magáról elnevezett díjat alapított. Egyébként ideális államfő, táncol, ahogy a miniszterelnök fütyül.

 

Soha nem látott tisztogatás a közigazgatásban

 

A kormány folyamatosan a választóktól kapott felhatalmazására hivatkozik. Ennek szellemében óriási tisztogatásba kezdett: Juhász Miklós ügyvéd került a Gazdasági Versenyhivatal élére. A GVH új vezetőjének mindössze annyi köze van a versenyjoghoz, hogy korábban őt is elmarasztalta a PSZÁF. Megszűnt az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF), a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). Utóbbiak összevonásával pedig létrejött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amelynek elnökét, Szalai Annamáriát a miniszterelnök nevezte ki kilenc évre. A Médiatanácsba eközben az ellenzék egyetlen képviselője sem került be.

 

"Kívánjuk a sajtó szabadságát, a censura eltörlését."

 

Nem valószínű, hogy ezzel visszatérnek az 1848 előtti állapotok (csak nem lesz már osztrák királyunk, bár ki tudja...), az azonban világos, hogy a kormány ellenőrzést akar szerezni mind a nyomtatott sajtó, mind a televíziók és a rádiók, mind az internetes híroldalak és blogok felett. Ezt már az európai és amerikai közvélemény sem nézte jó szemmel, Luxemburg és Németország hivatalosan is figyelmeztette a kormányt tetteinek következményeire. Előbbit azzal intézték el, hogy a külügyminiszter szocialista, a német intést pedig megpróbálták félrefordításnak beállítani. Közben Szalai, az egykori szexlap-főszerkesztő megkezdte kereszteshadjáratát: angol nyelvű zeneszámok elleni támadásán jót nevettünk volna, ha nem lenne siralmas.

 

Katasztrófa államosítással

 

Az év egy ökológiai katasztrófával is sújtotta hazánkat, amit szintén nem lehet a kormány számlájára írni. Sőt, meg kell állapítanunk, hogy ezúttal a kommunikáció is jól működött, így az egész ország összefogott, és igyekezett segíteni a kármentésben. Sajnos közben kiderült, hogy a kormány itt is szeretne egy kicsit szakítani: úgy érezték, hogy a katasztrófáért felelős céget azonnal állami felügyelet alá kell vonni. Ráadásul a segélyvonalakra befutott – az állampolgárok által befizetett – összegek kifizetését is leállították. És ez még mindig nem minden.

 

Kinek a pénze az én keresetem?

 

Ezt a kérdést joggal tehetik fel azok, akik önkéntes magánnyugdíjpénztárakban helyezték el megtakarításaikat, hogy javítsanak leendő időskori életszínvonalukon. A kormány háborút indított a magánynyugdíjpénztárak ellen. Miután szép szóval nem érték el a kívánt eredményt, először zsarolással, majd fenyegetéssel próbálkoztak. Hamarosan kiderül, milyen eredménnyel, de az már tisztán látszik, hogy presztízsveszteség nélkül nem úszhatják meg. A pénz pedig nagyon kéne, mert az első hat hónapban a Fidesz-kormány 800 milliárd forinttal növelte az államadósságot. Ezért volt szükség az úgynevezett válságadóra is: 3 évig a kereskedelem 30 milliárd, a távközlés 61 milliárd, az energiaszektor 70 milliárd különadót fizet be az államkasszába.

 

Bajban vagyunk?

 

A fentiek ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy a befektetők egyre kockázatosabbnak tartják hazánkat. Nem véletlen az sem, hogy a nagy hitelminősítő intézetek egymás után minősítik le Magyarországot. Ez akkor sem jó, ha a Fidesz szerint hamarosan felminősítés következik majd. Az is észrevehető, hogy egyre többen ébrednek rá: az ország baja mindannyiunk baja. Tüntetés tüntetést követ, a Fidesz népszerűsége csökken. A forradalmi fülkék pedig csak jönnek, megállíthatatlanul.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz az Egyenlítő TV facebook-csoportjához!

A bejegyzés trackback címe:

http://egyenlito.blog.hu/api/trackback/id/tr682551988

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért rossz az alkotmány, avagy hogyan NE kritizáljuk az Alaptörvényt? 2011.04.17. 19:09:16

Ahogy közeledik húsvét hétfő, egyre többen szidják az alkotmányt, ezerféle érvet felsorakoztatva. Sok jobboldalinak azonban csak annyi jön át, hogy Orbán már megint antidemokrata, és minden, amit csinál, rossz. Ez az állítás sajnos részben jogos: sokan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

eccerüvagyok · http://orulunkvincent.blog.hu/2012/10/17/az_utolso_valasztas?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_c 2011.01.02. 00:33:39

Nem tudom mit kéne csinálni. Elhúzni innen a vérbe? Vagy kirobbantani valami anarchiát? Vagy csak leszarni ezt az egészet? Na aazt nem!
Phej!... mocskos gecik

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.04. 09:37:53

Ezt eddig csak 10 általam olvasott blog foglalta össze, valamint 2 napilap, s 2 hetilap. De jó. Csak, s akkor mi van?! Semmi.

ügyfélszolgálatos 2011.01.04. 10:52:51

@eccerüvagyok: Az anarchiával az a baj, hogy azt is mi kisemberek szívnánk meg.
@Panther_V: Hol lehet jelentkezni fizetett fidesz kommentelőnek? Nekem is kellene az extra pénz.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.04. 10:54:48

@ügyfélszolgálatos: Dobsz egy e-mailt és megoldjuk, de meló is van ám.

ügyfélszolgálatos 2011.01.04. 11:18:14

@Panther_V: Á látom azért a droidoknak is oktatják azt iróniát. Ügyes, de a gerinctelenséget nem leplezi.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.04. 11:20:13

@ügyfélszolgálatos: Te buta emlős, mi meztelencsigák évmilliók óta elvagyunk nélküle.

angolnyelvtanitas.hu · http://www.angolnyelvtanitas.hu 2011.01.04. 15:13:58

Nagy gratuláció! Igazán szép munka! De most, hogy ezt elolvastam, asszem megyek én is inni. Hja, így terjed az alkoholizmus.

Az egész szitu olyan, mint amikor Az Egyesült Államokban Bush-t másodszor is megválasztották. Akkor csalódott amerikai barátaim azt mondták: nekik már csak a kivándorlás maradt... Most, itt, pont így érzek. Ha a merényletet nem számoljuk, ami az én szájízemnek kicsit drasztikus megoldás, úgy érzem, tehetetlen vagyok.

Megkaparintotta az országot egy ökör értelmi szintjén lévő, ördögi, önértékelési problémákkal küzdő kobold, aki most addig rombol, amíg van mit.