Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Stop.hu rövidhírek

Propeller.hu rövidhírek

Közösség

Iratkozz fel youtube-csatornánkra!

Utolsó kommentek

  • fog- és Bulawayo magiszter: @bal lator: miért bonyolítod? Elég lett volna annyit írnod: "gyurcsányista tirpák vagyok". (2014.08.15. 09:14) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • al Dajjal: Egy kis támpont: index.hu/belfold/2014/04/18/hajajajajaj/ Bemásolom a lényeget: "... Ott van az... (2014.08.10. 21:30) Szolgálati közlemény
  • bal lator: @fog- és Bulawayo magiszter: Mi lenne, ha kezeltetnéd a beteg elmédet? Nehogy a villamos alá lökj ... (2014.08.05. 11:58) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • kissiú: @fog- és Bulawayo magiszter: Megtisztelő a megszólításod. 1. De még mindíg nem mondtad el, ki az... (2014.08.05. 11:54) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • fog- és Bulawayo magiszter: @kissiú: megszólítatlanul is arra kérlek, ne légy demagóg, és üggyel-bajjal kászálódj le a hordóró... (2014.08.05. 11:26) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • Utolsó 20
ápr
24.
sarok

Fizess, magyar! Itt vannak az újabb megszorítások! 1. rész

2012. április 24., kedd 09:00 | madware666 | Címkék: gazdaság adó

Egy héttel ezelőtt megírtuk, hogy a Fidesz drasztikus adóváltoztatásokra készülhet, s hétfőn a hír igazzá vált. A Széll Kálmán terv 2.0 – helyesebben megszorítások 2.0 – olyan, korábban nem látott adókat vezet be Magyarországon, mint például a telefonálás és sms küldés, vagy a pénzügyi tranzakciók után fizetendő adó.

Mit is mondhatnánk? Úgy látszik, a kormány berkein belül nem fogy el a kreativitás, ha arról van szó, hogyan lehetne még több adót kivetni a háztartások és a vállalatok irányába. Mert igenis, az új adók legnagyobb vesztesei ismételten az átlagjövedelemmel rendelkezők, valamint a kis-és középvállalkozások lesznek. Hasonlóan a forgalmi adókhoz, sem a tranzakciós-, sem a telefonadót nem lehet majd megkerülni. Minden egyes szolgáltatás után fizetni kell a terhet. Maximum úgy, hogy telefon helyett az emberek átállnak a Skype használatára - már akinek van lehetősége rá -, vagy próbálják minimalizálni a pénzügyi tranzakciókat. A megszorítások révén, idén közel 155 milliárd forintos többletbevételt vár a kormány, jövőre pedig több mint 600 milliárdot.

Az államháztartás konszolidációja szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió által elvárt költségvetési hiány teljesüljön, és az ország kikerüljön a túlzott deficiteljárás alól. Ráadásul az IMF-tárgyalásokat is kedvezőbb pozícióval várhatjuk, ha a kormány tanúbizonyságot tesz arról, hogy betartja a költségvetésre vonatkozó feltételeket. A probléma a módszerekkel van. Akárcsak az elmúlt két évben, most is azt láthatjuk, hogy a terheket a vállalkozói szektor és az átlagjövedelműek vállára teszik. Viszont a gazdagabbaknak továbbra is csak kedveznek. Az adórendszer egyre bonyolultabbá válik, a bérkompenzáció miatt pedig már senki sem tudja, mennyi pontosan a jövedelme. Egyáltalán: miért is van szükség bérkompenzációra? Mert a kormány totálisan elrontotta az adóátalakításokat. A figyelmeztetések ellenére sem volt hajlandó meghátrálni, majd utólag, amikor kiderült, hogy az alacsonyabb jövedelműek rosszul jártak, részben a vállalatoktól várták el, hogy fizessék még az általuk kreált „problémát”. Visszatérve a telefon- és tranzakciós adóra, ismét a legkisebb jövedelműek fognak rosszul járni. Lehet, hogy önmagában véve a két forint nem sok egy sms írás, vagy telefonhívás után, illetve a 0,1 százalékos tranzakciós díj sem tűnik túl soknak, azonban sok kicsi sokra megy. És azok a háztartások, amelyek egyik napról a másikra élnek, nem biztos, hogy megtehetik a további tételek után történő adófizetést.  De sebaj, a Fidesz felfogása szerint szívjanak a kisemberek, és inkább gőgösen ragaszkodnak az általuk oly csodálatos fegyvernek tartott egykulcsos adóhoz – igaz, se növekedést nem indukált, se csodát nem tett –, minthogy a hibát beismerve, visszavezetnék a progresszív rendszert. Vagy bevezethetnék a luxusadót is, de annak biztos nem örülne a baráti kör.

Az új adok rosszak – ehhez kétség sem fér

Tranzakciós adó: minden egyes átutalás, befizetés, készpénzfelvétel után fizetni kell. A lakosságnak és a vállalatoknak egyaránt. Ha végiggondoljuk, a tétel gyakorlatilag multiplikálódik, hiszen egy befizetéshez sokszor pénzt is kell felvenni, de a különböző tranzakciók szintén rengeteg forrást emészthetnek fel. Így a 0,1 százalékból nagyon sok 0,1 százalék lesz. A vállalati szektor eddig is nehéz helyzetben volt, ahhoz képest, hogy a Fidesz mindig azt hangsúlyozta, mennyire vállalkozóbarát párt, most mégis egy újabb teherrel sújtja a vállalatokat – a bérkompenzáció, és a kötelező minimálbér-emelés után. Érthetetlen a tranzakciós adó bevezetése. Fontos hozzá tenni, hogy ez az adó nagyban eltér a EU által a jövőben bevezetendő Tobin adótól, amelyet a spekulációs ügyletekre vetnének ki. 

Telefonadó: Magyarországon a telefonálás eddig sem volt olcsó. A hazai szolgáltatók díjszabása közel sem mondható barátságosnak. Nyugaton sokkal kedvezőbb percdíjak, tarifák, valamint díjcsomagok állnak rendelkezésre. Ehhez még hozzájön, hogy két forintot kell fizetni minden egyes elküldött sms és mms után, vagy hívások esetén, minden megkezdett perc után. „Remélhetőleg" még a mobilinternet használatára is bevezetnek valami plusz adót, csakhogy teljes legyen a kör. A magyar ember persze kreatív. Nagy valószínűséggel, ezek után aki teheti, vagy kevesebbet fog telefonálni, vagy átáll az olyan alternatív kommunikációs formákra, mint a Skype és a Viber használata, vagy Facebookon csevegés. Ezek mégis csak ingyen vannak, és adómentesek. Fontos hozzátenni, hogy nem csak a magánemberek fogják fizetni a plusz adót, hanem a cégek is.

A kormány a két új adótól közel 300 milliárdos bevételt vár 2013-ban. Ez a megszorítások felének felel meg. Több új adó és változtatás is életbe lép majd jövőre, ezekkel a következő részben foglalkozunk. 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz az Egyenlítő TV facebook-csoportjához!

A bejegyzés trackback címe:

http://egyenlito.blog.hu/api/trackback/id/tr354469664

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az elmúlt két év sikere: öt új adó 2012.04.24. 21:15:39

Aki azt gondolta volna, hogy a kormány az utóbbi időben – a plágium-ügy árnyékában – esetleg tétlenkedett volna, nagyot tévedett. A Széll Kálmán terv 2.0-ás változatának bejelentése komoly csattanó minden bizonytalankodónak. Idézzük há...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nyuggervadász 2012.04.24. 11:01:24

Ha Viktorunk szerint a megszorítások nem vezetnek sehová, akkor az általuk bevezetett "nem megszorítások" vajon hová vezetnek? A TEK újabb és újabb "megerősítéséhez), hogy a plebsz még véletlenül se merje felemelni a fejét, illetve a hangját?!?

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.24. 16:06:30

Ezek az elvárások az EU részéről!

balihoho 2012.04.24. 16:46:54

Arról pedig még nem is szóltunk, hogy a nyugati világban, így az EU nyugati országaiban, a jövedelem és bér viszonyítási aránya, a szolgáltatási árakhoz, sokkal kedvezőbb mint nálunk.