Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Stop.hu rövidhírek

Propeller.hu rövidhírek

Közösség

Iratkozz fel youtube-csatornánkra!

Utolsó kommentek

  • fog- és Bulawayo magiszter: @bal lator: miért bonyolítod? Elég lett volna annyit írnod: "gyurcsányista tirpák vagyok". (2014.08.15. 09:14) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • al Dajjal: Egy kis támpont: index.hu/belfold/2014/04/18/hajajajajaj/ Bemásolom a lényeget: "... Ott van az... (2014.08.10. 21:30) Szolgálati közlemény
  • bal lator: @fog- és Bulawayo magiszter: Mi lenne, ha kezeltetnéd a beteg elmédet? Nehogy a villamos alá lökj ... (2014.08.05. 11:58) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • kissiú: @fog- és Bulawayo magiszter: Megtisztelő a megszólításod. 1. De még mindíg nem mondtad el, ki az... (2014.08.05. 11:54) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • fog- és Bulawayo magiszter: @kissiú: megszólítatlanul is arra kérlek, ne légy demagóg, és üggyel-bajjal kászálódj le a hordóró... (2014.08.05. 11:26) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • Utolsó 20
sze
01.
sarok

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik...

2012. szeptember 01., szombat 18:47 | Nikki Heat | Címkék: fidesz hazugság orbán viktor azerbajdzsán örményország safarov

Alig telt el pár óra a Safarov-ügyről írt cikkünk publikálása óta, az események tovább pörögnek. Amint azt sejteni lehetett: nem a jó irányba.

Kormányunk persze mondhatja, hogy részéről „lezártnak tekinti az ügyet”, le lehet tiltani a kommenteket Orbán Viktor facebook faláról, homokba lehet dugni a fejünket, de attól még a helyzet nem oldódik meg. Épp ellenkezőleg, csak rosszabbodik.

Megszólalt a kormány

A magyar kormány nagy nehezen csak kiizzadott magából egy komoly, 14 soros közleményt:

Magyarország a 2004. február 19-e óta fogva tartott, Gurgen Margaryan örmény állampolgár megöléséért életfogytig tartó szabadságvesztés börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár Azerbajdzsán részére történt átadásakor az elítélt személyek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi Európai Egyezmény alapján járt el.

A Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium együttes közleménye.
Magyarország a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartva, transzparens módon járt el. Magyarország minden állam vonatkozásában tiszteletben tartja a nemzetközi jogot és nemzetközi partnereitől is ugyanezt várja el. Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait. Magyarország az örmény fél diplomáciai kapcsolatokat érintő lépését sajnálatosnak tartja.

Oké, az egyezményre való hivatkozás megáll. A magyar kormánynak valóban jogában állt megfontolni Safarov kiadatását. A baj csak az, hogy (mint már jeleztük) nehéz elképzelni, hogy nem látták előre, mik lesznek a következmények. Az örmény fél az elmúlt évek során (az azeri kiadatási kérelmek kapcsán), folyamatosan tájékoztatta a kormányt, hogy a gyilkost hősként tisztelik hazájában. Ezek után nem érhette váratlanul a magyar Külügyminisztériumot, hogy Safarovot azonnal kegyelemben részesítette az azeri elnök, őrnagyi rangot kapott és lakást, valamint kifizették neki a börtönben töltött nyolc év után járó zsoldot is.

Ha mégis meglepetés volt ez a magyar diplomáciát irányítóknak, arra nehéz bármit mondani. Bár e percben azt is nehéz eldönteni, hogy a hozzáértés teljes hiányáról van szó, vagy ha a sokkal rosszabbat választották: ha mérlegelték a kiadatásból származó gazdasági előnyöket (jelesül a 3 milliárd eurót) és az azzal együtt járó erkölcsi dilemmát. Végül a pénz mellett döntöttek. Akármelyik forgatókönyv is az igaz, mindenképp igen nagy a baj.

Ami a „transzparens módon jártunk el” kijelentést illeti: egy azerbajdzsáni hírportál interjút közölt Novruz Mammadovval, az azeri elnöki hivatal külügyi vezetőjével. Ebben Mammadov elismeri, hogy a magyar és az azeri fél már egy éve(!) titkos tárgyalásokat folytatott a kiadatásról. A megegyezésre pedig Orbán júliusi látogatása során került sor. Az információt Fuad Alasgarov, az azeri elnöki hivatal rendvédelmi főnöke is megerősítette.

Ennyit a transzparenciáról.

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik

Időközben lövöldözés tört ki az örmény-azeri határon. Szerencsére nem lett belőle nagy baj, de nem zárható ki, hogy a magyar diplomáciai fiaskónak köszönhetően, hamarosan vér fog folyni.

 

Pörögnek az események, a  kormányzati kommunikáció pedig láthatóan teljesen tanácstalan. Lehet persze azt mondani, hogy mi a magunk részéről „lezártnak tekintjük az ügyet”, le lehet tiltani a kommenteket Orbán Viktor Facebook faláról, homokba lehet dugni a fejünket, de attól még a helyzet nem oldódik meg. Épp ellenkezőleg, csak rosszabbodik.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz az Egyenlítő TV facebook-csoportjához!

A bejegyzés trackback címe:

http://egyenlito.blog.hu/api/trackback/id/tr674746213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

SzaGyu 2012.09.01. 19:28:16

Csakhogy az egyezmény azt is tartalmazza, hogy csak olyan esetben adható ki az elítélt ha az adott országban biztosítva van a büntetés befejezése.
Azaz: A kiszabott büntetés folytatásra kerül.

Volt már olyan, hogy más országok kiadtak elítéltet, de azok továbbra is börtönben maradtak, esetleg 1-2 év múlva csendben szabadlábra helyezték, vagy kegyelmet kaptak.

Azt hiszem ezek nem hasonlíthatóak össze Orbán több milliárdos titkos és előre megfontolt csereüzletével.

Nikki Heat 2012.09.01. 19:31:49

@SzaGyu: igen, nem véletlenül hangsúlyozzák, hogy ígéretet tett az azeri kormány az életfogytiglani büntetés folytatólagos végrehajtására.
Az, hogy elhitték-e ezt az ígéretet/tudták, hogy mi lesz, de bevállalták az ezzel járó következményeket...mindkét forgatókönyv elég rossz képet fest kormányunkról.

SzaGyu 2012.09.01. 19:50:08

@Nikki Heat: Ha valóan lett volna ígéret, akkor nyilvánosságra hozzák szépen-fokozatosan és akkor számon lehet kérni.
Az meg hogy most mivel védekezik Orbán az szerintem mellékes. . .
Más ország is tesz ilyent de nem előre "megszellőztetett pénzért" de mégis kiszivárogtatják és így az érintett ország(ok)óvatosabbak és nem okoz konfliktust.
Nem véletlen az USA tiltakozása. . . Magyarország lesz a nemzetközi bűnbak egy (kiterjedt)konfliktus esetén. . .

laci0011 2012.09.01. 20:43:26

Szép baleset,ahogy bomlik kifelé a történet egyre szebb lesz.Orbánnak szép lecke lesz, ahogy megmajmolta az ázsiai,ő nemzeti hős lesz,viktátorunk meg csak 1 félázsiai hülye.Pedig még szóltak is nekik az örmények,hogy ez lesz...Nehéz lesz így a következő választás,hiába áll mint a cövek.

laci0011 2012.09.01. 20:52:52

Oda lett a kommentem,pedig nagyon okos volt ám!

laci0011 2012.09.01. 20:54:01

@laci0011: Mégis csak megvan,hála a blogmotornak.

Megdobbent · http://madar.jungleheart.com 2012.09.02. 02:15:33

Tehat, hogy tudhato volt-e az egesz vilag szamara, hogy az azeriek azonnal host csinalnak belole? Nos lassuk:

"Még az azerbajdzsáni ombudsman is azt nyilatkozta korábban, hogy Safarov a fiatalok példaképe lehet." (HVG - 2012. augusztus 27., hétfő, 13:25)

A magyar birosagon. az itelethozatal elott:
"Az ügyvéd megjegyezte, hogy védencét a hazájában hősnek tekintik, az örmény megölése nem számít bűnnek, ez "egész más szubkultúra, amit nem fogunk megfejteni" (Index - 2007. február 22., csütörtök 13:35)

"Közvetlenül a bűncselekmény bekövetkezte után a magyar hatóságok és partnereink – az EU és a NATO tagállamai – folyamatosan arra ösztönöztek minket, hogy ne tereljük politikai síkra a folyamatot. Folyamatosan arra biztattak, hogy bízzunk meg a magyar törvénykezésben, hiszen az ország tagja ezeknek a fontos szövetségeknek.

Közelről figyelemmel kísértük a bűnöző körüli fejleményeket. Az ügyet minden egyes találkozó alkalmával megvitatta az elnök, a házelnök, a külügyminiszter és Magyarország nagykövete, és több alkalommal biztosítottak minket arról, hogy ki van zárva annak a lehetősége, hogy egy bűnözőt átadjanak Azerbajdzsánnak." (Index - Szerzs Szargszján örmény elnök beszéde)

Tehat az EU es a NATO egyutt tett igeretet az ormenyeknek, hogy SOHA nem engedjuk at az azerieknek a gyilkost. Az az EU es az a NATO, aminek pillanatnyilag a tagjai vagyunk, akkor viszont egesz biztosan azok voltunk.

balihoho 2012.09.02. 14:20:43

Most olvastam: Magyarország Kaukázusi háborút robbanthat ki. Ezt a szégyent! Ezt a bakit, nem lehet az előző kormányra fogni! Azerbajdzsán és Örményország között amúgy is feszült viszony van, és erre a feszült viszonyra oda nem figyelve, a magyar kormány olajat öntött a tűzre. A baj az, hogy mindnyájan meg ihatjuk ennek a levét.