Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Stop.hu rövidhírek

Propeller.hu rövidhírek

Közösség

Iratkozz fel youtube-csatornánkra!

Utolsó kommentek

  • fog- és Bulawayo magiszter: @bal lator: miért bonyolítod? Elég lett volna annyit írnod: "gyurcsányista tirpák vagyok". (2014.08.15. 09:14) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • al Dajjal: Egy kis támpont: index.hu/belfold/2014/04/18/hajajajajaj/ Bemásolom a lényeget: "... Ott van az... (2014.08.10. 21:30) Szolgálati közlemény
  • bal lator: @fog- és Bulawayo magiszter: Mi lenne, ha kezeltetnéd a beteg elmédet? Nehogy a villamos alá lökj ... (2014.08.05. 11:58) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • kissiú: @fog- és Bulawayo magiszter: Megtisztelő a megszólításod. 1. De még mindíg nem mondtad el, ki az... (2014.08.05. 11:54) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • fog- és Bulawayo magiszter: @kissiú: megszólítatlanul is arra kérlek, ne légy demagóg, és üggyel-bajjal kászálódj le a hordóró... (2014.08.05. 11:26) Orbán Viktor egy sajtos pufi
  • Utolsó 20
sze
03.
sarok

Kezdődik a tanév – sok sikert az érintetteknek!

2012. szeptember 03., hétfő 09:30 | Nikki Heat | Címkék: fidesz felsőoktatás felvételi közoktatás pótfelvételi hoffmann rózsa köznevelés

Talán emlékeztek még áprilisi bejegyzésünkre,, amiben arról számoltunk be, hogy a hoffmanni győzelmi jelentések ellenére, bizony jó 32 ezerrel jelentkeztek kevesebben felsőoktatási intézménybe idén, mint az előző évben. Sőt, az adat rosszabb, mint az elmúlt három évi bármelyike.

Végül összesen 110 ezren adták be jelentkezésüket. Közülük első körben 80 ezren jutottak be a felsőoktatási intézményekbe. Júniusban az oktatási államtitkárság kénytelen volt egy kicsit korrigálni a keretszámokon – plusz ötezer diák részesült teljes állami ösztöndíjban, de a jogász és közgazdász képzésre ezúttal sem jutott –, végül 39 ezer 087 hallgató örülhetett az állami támogatásnak. No persze a röghöz kötésért cserébe.

 

Negatív rekord a pótfelvételin is

A maradék, csaknem 41 ezer tandíjas hallgató mellé lehetett még pályázni – második körben. Sajnos ezúttal is negatív rekordot döntött a jelentkezők száma: 2008 óta egyszer sem esett 13 ezer alá, idén azonban mindössze 9428-an döntöttek úgy, hogy pótfelvételiznek.

Pedig ha belegondolunk, egyrészt kiesett 30 ezer diák az első körben, másrészt mindig vannak olyanok, akik csak ilyenkor döntenek a jelentkezés mellett. Bőven lett volna tehát kikből válogatni annak a 46 felsőoktatási intézménynek, amelyik 2588 képzést hirdetett meg a második körre.

A közoktatásban teljes a káosz

No de ne gondoljuk, hogy csak a felsőoktatással vannak gondok. Bár már csak néhány nap van hátra a tanévkezdésig, még mindig nem jelentek meg az új közoktatási törvényhez tartozó végrehajtási rendeletek. Kormányunk ugyanis a köznevelésről kerettörvényt alkotott (nem véletlenül), ami ugyebár azt jelenti, hogy az egyes részelemeket külön kell szabályozni. Na ez az, ami a mai napig nem történt meg. 

Utoljára július elején került ki a kormany.hu-ra egy rendelettervezet, amelynek véleményezési határideje július 20-án járt le. Végleges változatát azóta sem fogadták el. Pedig fontos dolgokat kellene még szabályozni:

Ezek vagy az Nkt. elfogadásával kerültek be az óvodai ellátás, az alap- és középfokú oktatás rendszerébe, vagy a korábbi rendelethez képest, részletesebb szabályozásukra kerül sor (például a hat és nyolc évfolyammal működő gimnáziumokban folyó nevelés-oktatás indítására vonatkozó, az egész napos iskolai, a két tanítási nyelvű iskolai nevelés-oktatásra vonatkozó részletszabályok, a független vizsgabizottság előtti vizsga részletszabályai, a pedagógiai-szakmai ellenőrzések szabályai, a tanulók fizikai állapotának felméréséhez kötődő iskolai feladatok, a köznevelési hídprogramok megszervezése, a vendégtanulói jogállás rendezése, az intézményi tanács működése).

Az MKM r.-nek sok olyan garanciális és jelentős szabályozási tárgyú rendelkezése volt, amelyek az MKM. r. mellékleteiben szerepeltek (fegyelmi eljárás, tanuló- és gyermekbalesetekkel összefüggő feladatok, iskolai könyvtárak működése, az intézmények által kötelezően használt tanügyi nyilvántartások, középfokú iskolába történő jelentkezés és a felvételi eljárás szabályai), ezek rendeleti szintű szabályozása továbbra is indokolt.

Egy biztos: „izgalmas” tanévkezdésnek nézünk elébe. Sok sikert kívánunk minden érintettnek! Szükségük lesz rá ebben a káoszban.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz az Egyenlítő TV facebook-csoportjához!

A bejegyzés trackback címe:

http://egyenlito.blog.hu/api/trackback/id/tr484739419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Megdobbent · http://madar.jungleheart.com 2012.09.04. 01:57:41

Oszinten szolva en mind a k.teriteses (tandijas), mint a roghozkoteses szamokon is egyarant csodalkozom. Tul magasak, teljesen irrealis optimizmust tukroznek. Arrol nem is beszelve, hogy egy ilyen orszag papirja, kulonosen, hogy lehet majd tudni mikor jart oda a delikvens, ernek-e majd annyit, mint a papir, amire nyomjak? Ketsegeim vannak.