Alapítva 2009-ben | Alapító-főszerkesztő: Németh Gábor | Goldenblog 2011

ÚJ EGYENLÍTŐ BLOG

ÚJ EGYENLÍTŐ BLOG

Botka a Mesterházy-bukták útjára lépett

2017. július 31. - ngjbp

Jelen poszt szerzője Németh Gábor, a B1 blogok alapító-főszerkesztője.

Az elmúlt napok MSZP-körüli eseményei világossá tették, hogy Botka László és csapata úgy döntött, Mesterházy Attila sorozatos választási bukásokhoz és progresszív leépüléshez vezető útjára lépnek. Pedig a szegedi polgármester miniszterelnök-jelöltsége még sok MSZP-szkeptikus szemében is reményt keltő, új irányt jelzett az eljelentéktelenedni látszó szocialisták számára. Botka politikai életútját nem kísérték botrányok, nem lengte körül korrupció gyanúja, emberi és szakmai kvalitásait figyelembe véve - úgy tűnt - jobb döntést a szocialisták nem is hozhattak volna. A jelölttel és a párt várható választási szereplésével kapcsolatos várakozások MSZP-n belül és kívül egyaránt - hosszú idő után először újra - kedvező fordulatot vettek.

17445266_ccf0b467716d54ebb671d5a78b93f366_wm.jpg

Még a kormánymédia sem talált komolyabb támadási felületet Botka Lászlón annál, mint hogy drága órát hord, és ezt szintén sokan értékelhették pozitívumként. Aztán Botka interjút adott a 168 órának, és minden a feje tetejére állt. Több párttársát árulónak, kollaboránsnak, baleknak titulálta. Egyiküket meg is nevezte: Molnár Zsoltot, az MSZP budapesti erős emberét, az országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnökét. Botka azt nehezményezte, hogy Molnár Zsolt egy szinte ismeretlen blogon publikált írásában kijelentette, hogy az LMP-t hagyni kellene önállóan indulni a választásokon, az MSZP pedig nem vitathatja el, hogy Gyurcsánynak a Parlamentben a helye.

Először is érdemes megvizsgálni, hogy Molnár Zsolt kijelentése valóban okot adhatott-e arra, hogy Botka ilyen nyílt agresszióval lépjen fel ellene. A miniszterelnök-jelölt kvázi a pártból is "tűzzel-vassal" akarja eltávolítani Molnárt, sőt, lebegteti, hogy a budapesti erős ember a Fidesz fizetett ügynöke. A válasz reálisan: nem.

Egyrészt az ellenzéki összefogás szükségességének kérdésében nincs elvi ellentmondás Botka és Molnár nézetei közt, másrészt

Botka ágyúval lőtt verébre.

Bár Botka sajtóüzenetek kezelésével kapcsolatos rutintalanságára már fény derült a közelmúltban (suta nyilatkozat a határzár ügyében), az mégis nonszensz, hogy míg Molnár egy kis blogon fejtette ki saját álláspontját, addig Botka az országos médiában teregette ki az MSZP belső konfliktusát, kezdett acsarkodni.

De akkor mi állhat Botka MSZP-t lejárató sajtóhisztije háttérben? A válasz: természetesen a párt belső erőviszonyainak megváltoztatására irányuló szándék. Ismert,

Botka a jelölése mellé teljhatalmat is kért az anyapártjától, ám Budapest megkerülhetetlen az MSZP döntéshozási folyamataiban. A budapesti MSZP-ben pedig Molnár Zsolt szintén megkerülhetetlen szereplő.

Ha tehát Molnáréknak nem tetszik a retorikailag szövetségeseket kereső, valójában bezárkózó, Mesterházy Attilát idéző irányvonal, akkor Botka vágyott teljhatalma veszélybe kerül.

Ezt a görcsös, diktatórikus, Mesterházy idejében csődöt mondó politikai gondolkodást idézi Botka és környezete nap mint nap.

Komcsi tempó

Sajtótermékekről készítenek tiltólistákat, árulónak bélyegzik a többi komoly megszólalót, baleknak a nem elég lelkesen tapsolókat, bűnbaknak a "gazdagokat".

És akkor jön egy ilyen kellemetlenkedő Molnár Zsolt, akit házon belül is komolyan kell venni, és Botka rádöbben: nem tud fideszes mintára belső diktatúrát építeni. Így maradt neki a listagyártás, ügynöközés, árulózás a sajtóval és párttársaival kapcsolatban.

Ez pedig Orbán malmára hajtja a vizet, ugyanolyan "árulás" (az ő szóhasználatával élve), mint mikor Gyurcsány pártot szakított, vagy Mesterházy úgy döntött, hogy inkább egy kis szemétdomb egyedüli királya lesz,

minthogy másokkal is egyeztetnie kelljen lépéseiről.

"Úgy nehéz lesz kormányzóképességet felmutatni, ha Botka László működő politikai alternatíva felmutatása helyett azzal próbál egymillió szavazót megszerezni a kormánypárt táborából, hogy rájátszik a Gyurcsány-fóbiára" - nyilatkozta az SZDSZ egykori elnöke is blogunknak korábban.

Ki kivel van?

Botka jól láthatóan mégsem lesz képes teljhatalomhoz jutni, ahogy ezt annak idején végül Mesterházy Attila összehozta. Ennek oka, hogy a frakció erős érdekcsoportjai nem állnak mögötte, csak néhány levitézlett harcos. Mesterházy és környezete mindig is saját pecsenyéjét sütögette, ők biztosan nem támogatják Botka budapesti boszorkányüldözését.

Puch László MSZP-s forrásaink szerint nem tartja alkalmasnak Botkát a miniszterelnök-jelölti posztra,

és a régi öregek közül is csak a teljesen vállalhatatlan Szekeres Imre támogatja Szeged reménységét. Belső körös informátoraink szerint Szekeres mellett csak Gőgös Zoltán, Újhelyi István és Harangozó Gábor támogatja őt teljes erőbedobással.

Mindeközben...

...pedig a Fidesz röhög a markába, és hűti a pezsgőt 2018-ra. Míg Botka saját párttársai ellen vonul ezzel a lehengerlő komcsi tempóval, addig lesz miről írni a Habony-médiában.

***

Korábbi beszélgetésem Molnár Zsolttal:

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenlito.blog.hu/api/trackback/id/tr4012700547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berne 2017.07.31. 22:27:16

Na most akkor ha a belső dolgaikat így kezelik, akkor hogy lehetne rájuk bízni egy országot?

bóvli ország jobban teljesít 2017.07.31. 22:32:23

@berne:

így van, aki nem tudja összelopni pár é a fél költségvetést a gázszerelöjével v alatt és az ország kihalását nem tudja a brüsszelitákra, a migránsokra meg Sorosra fogni, hanem erkölcsi kérdéseken moralizál, az ebben az országban alkalmatlan miniszterelnöknek!

Tudod mit? Meg is érdemled hogy te minden vezérnek csak hasznos hülyének kellettél.

morph on deer 2017.07.31. 22:33:50

@berne:
Attól függ, melyik országra gondoltál. ;)

czjanos 2017.08.01. 07:32:15

Nekem (kívülről) csalódás a tegnapi összeborulás. Ha a szálka bent marad a sebben, hiába tesznek rá matyómintás tapaszt, a szálka tovább fertőzi a sebet.

DZoli 2017.08.01. 08:39:12

A Botkát ért kritikák nem teljesen alaptalanok, én azért vagyok mégis elnéző vele, mert ha valaki valódi változást akar az MSZP-n ill. az ellenzéken belül, annak ezeket a konfliktusokat fel kell vállalnia, ami így is, úgy is csúnyán fog kinézni. Hiller, Burány, Gúr Nándor, Horváth Csaba-féle arcokkal hitelesen már nem lehet politizálni, a lejáratódott emberektől meg kell szabadulni, márpedig ahol érdekek sérülnek, ott ellenállás mindenképpen lesz.
Ami pedig Molnár Zsoltot illeti, ő már a sztárklikkes cikk előtt is nyilatkozott, pl. az ATV-nek, ahol ugyanúgy elmondta, hogy nem ért egyet Botka szövetségi politikájával, úgyhogy az, hogy Botka vitte volna a vitát az országos sajtó elé, egyszerűen nem igaz.
süti beállítások módosítása