Alapítva 2009-ben | Alapító-főszerkesztő: Németh Gábor | Goldenblog 2011

ÚJ EGYENLÍTŐ BLOG

ÚJ EGYENLÍTŐ BLOG

Szétrombolná az ELMŰ a pilisi tájat

2017. január 26. - ngjbp

Egyik szemem sír, a másik nevet. Egyrészt örülök neki, hogy a jó öreg Egyenlítő blog helyén mostantól olvasható Új Egyenlítő blog első bejegyzésében szívem csücskéről, a Pilisről írhatok, másfelől viszont végtelenül lehangol, hogy milyen ügy kapcsán kell foglalkoznom végtelen kirándulásaim helyszínével.

E bejegyzésen keresztül azt is megismerhetitek, Kedves Olvasóim, hogy milyen is lesz felépítését tekintve az Új Egyenlítő blog. Hát ilyen: a posztjaim bevezető sorait (híreket boncolgató írások esetében) személyes gondolataim követik. Ezután manipulációtól mentesen ismertetem a tényeket, majd lezárásként Titeket kérdezlek az adott témáról. Ezt ajánlom ebben az írásban, és erre számíthattok a jövőben is. Nem lesz véleménynek álcázott hír, hírnek álcázott vélemény. Gondolatok, tények, párbeszéd: ezekről fog szólni az új blogom. Köszönöm, hogy megtisztelsz drága időddel, nem fogok visszaélni vele. Lássuk!:

2011_pilis_panorama.jpg

GONDOLATOK

A Pilis rengeteget jelent számomra. Oda járok, ha elakadok az írásban, hogy a piramis formájú hegyek (hegy formájú piramisok...?) feltöltsenek kreatív, friss energiákkal. Ha rossz a kedvem, felmegyek a pilisi hegyek közé meditálni, ha jó, akkor csak kocsikázni a kanyargós utakon, vagy sétálok a fák között. Szeretek heverészni a templomromok között, és igen, nem tudom nem észrevenni, hogy a pálos romok és hegyek cakkra pontosan az Orion-csillagképet éneklik. Pont úgy, mint a gízai piramisok. Egy biztos: aki maga mögött hagyja Budapestet, hogy fél óra autókázás után átadja magát ennek a szakrális jelentőségű, háborítatlan természeti csodának, az egy másik, jobb világba csöppen. Személyes véleményem, hogy a Pilist nem vezetékekkel kell szétszabdalni, hanem ideje lenne egy alapos és alázatos (!) régészeti feltárásnak. Én még sosem bilincseltem magam munkagéphez, sosem feküdtem traktor elé. De ha az ELMŰ ezt megteheti, ott leszek az első sorban, hogy megakadályozzam.

TÉNYEK

  • Az Elmű a Pilisszántóra tervezett 10.000 négyzetméteres transzformátor állomással és 400kV-os légvezetékkel tervezi megbontani Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti értékének harmóniáját. Az új vezeték átvágná a Pilist és a Pilisi-medencét, 70-80 méteres erdősávot kiirtva veszélyeztetné az ott élő ritka állatok és növények élőhelyeit. (Vona Gábor)
  • A pilisszántói polgármester azt mondja, a befolyó pénzből tornatermet építene az iskolának, és hogy az ELMŰ ezen felül is rendbe rakná a falu vezetékeit és egyéb áramszolgáltatással kapcsolatos részeit, állítólag 80 millió forint értékben. (Index)
  • Pilisszántó határában lévő botanikai és geológiai ritkaságok miatt a falut körülölelő terület a Pilisi tájvédelmi körzet, ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezi. Az érintett terület legnagyobb része országos jelentőségű tájképvédelmi övezet, a fennmaradó rész többnyire térségi tájképvédelmi övezet, illetve lakott/üdülő terület. A térség világörökség-várományos terület. A Pilis önmagában kiemelkedő értékű természeti terület, UNESCO bioszféra rezervátum. A Pilisben számos védett madárfaj található, turizmus szempontjából sem elhanyagolható. A Pilis más néven a főváros tüdeje. (24.hu)
  • A tervezet ellen még csak a Jobbik tiltakozik a parlamenti pártok közül.

PÁRBESZÉD

A poszt szerzője Németh Gábor újságíró, blogger.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenlito.blog.hu/api/trackback/id/tr6212158889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lúdvérc 2017.01.27. 12:21:18

A helyzet kicsit bonyolult, pár tény (én ott lakom).
A trafóállomás ELMÜ projekt, a 400Kv-os vezeték a MAVIR Rt-é, az egyikből (egyelőre még) nem következik a másik, és utóbbi stratégiai projekt, Magyarországról lévén szó, elég kétséges, hogy bárki meg tudná akadályozni, ha ezt ott fent eldöntik.
A falu előző vezetése elüldözte az ipar kevésbé vagy egyáltalán nem szennyező formáit is, ezért a falunak régóta nincs komolyabb bevétele, a gyerekek egy pincében lévő szobában tornáznak. Az enyémek is. A KLIK szerint ez tökéletesen elég is nekik, parasztnak vidékre jó lesz.
A falu két részből áll, az ófaluból, és a Placskó üdülüterületból, ami távolságban is több km egymástól, a trafó az üdülőövezet területén épülne. A két terület viszonya ha nem is ellenséges, de tökéletesnek sem mondható. Az őslakosok egy része gyüttmentként látja az üdülősöket, akik vagy agyament természetvédők, vagy olyanok, akik csak nyaralni vagy horgászni járnak ki. A faluból nem is látszik a Placskó, tehát a trafóállomás sem. Ennek ellenére az üdülőövezetben is elég sok család állandó jelleggel kint lakik, a gyerekek a falu iskolájába (és tornatermébe) járnak. A mostani polgármester asszony sokat próbált tenni a Placskóért is, pl. útjavítás, a lenti bekötőút rendbetétele, kátyúzásokban segítség. EU-s, költségvetési és lakossági forrásokból volt fedezve.
A lakossági fórum azzal végződött, hogy népszavazás lesz. Persze ez is érdekes lesz, mert a placskóiak többsége nem oda van állandóra bejelentve, szóval nem tud szavazni az őt legjobban érintő dologról.
A fő kérdés itt valójában a falu fejlődése vagy stagnálása, és hogy a fejlődés milyen áron tudna megvalósulni. A faluban élők egy része szerint ez egy jó lehetőség, mert azok nem repkednek errefelé, a placskóiak nagy része szerint viszont ilyen áron nem kell, és nem mellesleg ingatlanjaik értékvesztésétől is félnek (én is félek). A falu vezetése elkövette azt a hibát, hogy nem mérte fel, hogy mekkora felzúdulást vált ki az ötlet.
Én is imádom a természetet és ezért költöztem anno ide, de a falunak bevételre és valamilyen jövőképre van szüksége. Ott ahol a havi 4 tekercs WC papírt sokallja a KLIK az iskolától, állami segítség nem várható. Én valószínű költözöm innen is, mert bár a táj gyönyörű, tipikus magyar mentalitás honos itt is, valami ELLEN már marha jól össze tudunk fogni, bár a tornateremért lenne/lett volna ekkora összefogás és szervezkedés.
Mi a megoldás? Fogalmam sincs. A trafóállomást (bár ezt meg lehet oldani környezetkímélő módon is) valószínűleg el lehet lehetetleníteni, a magasfeszültségű vezetéket el is KÉNE (bár kétlem, hogy ha ezt eldöntik a "döntéshozók", tehetünk-e valamit), ez nem oldja meg a falu problémáját.

legeslegujabbkor 2017.01.27. 22:04:18

Az a kérdés, hogy ez a transzformátor állomás mennyire szükséges egy természetvédelmi terület közepén.. Nem arról kell vitatkozni, hogy ki mennyi pénzt lát belőle.
süti beállítások módosítása